Znajdź pracę

Filtry

Kategoria: Praca Gastronomia

Zobacz opis

Praca Gastronomia

Praca kucharzy, kelnerów i innych osób z personelu gastronomicznego wydaje się na pierwszy rzut oka jasna i zrozumiała dla każdego człowieka. Kucharz przyrządza potrawy, kelner je podaje klientom odbierając od nich jednocześnie zapłatę, a pozostali pomocnicy zajmują się pracami porządkowymi. Okazuje się jednak, iż jest to tylko wierzchołek całej góry obowiązków, ponieważ praca w gastronomii jest o wiele trudniejsza i bardziej złożona, niż mogłoby komukolwiek się wydawać.

Czym jest praca w gastronomii i na czym ona polega?

Najbardziej trafnie i wszechstronnie opisać to pojęcie można stwierdzeniem, że praca w gastronomii jest to przyrządzanie i wydawanie wszelkiego rodzaju posiłków i trunków serwowanych na miejscu lub na wynos. Do grupy firm świadczących usługi z tego zakresu można wliczyć wszelkiego rodzaju bary, cukiernie i restauracje, w który można cokolwiek zjeść na miejscu. Nie należy też mylić sklepu spożywczego z firmą gastronomiczną.

Praca w gastronomii nie należy do łatwych zawodów. Cały łańcuch czynności zaczyna się w momencie planowania profilu lokalu, jego charakteru i najważniejszego w tym wszystkim – menu. Kiedy wiadomo już, co dany lokal będzie serwował swoim gościom i kiedy jest już odpowiednio wyposażony, należy przystąpić do zaopatrzenia go w odpowiednie produkty spożywcze. Za zakupy odpowiedzialny jest zwykle głównodowodzący kucharz, kierownik lub menedżer – zaopatrzeniowiec.

Kolejnym etapem jest odpowiednie spreparowanie zakupionej żywości: jej krojenie, mycie, podsmażanie itp. Te czynności należą do pomocników kucharza lub jego samego. Po złożeniu zamówienia przez klienta produkt powinien zostać przygotowany i wydany. Warto pamiętać, że po wszystkim naczynia należy pozmywać, salę posprzątać, a resztki jedzenia wyrzucić lub zutylizować. Jeśli w lokalu sprzedaje się alkohol pod wszelaką postacią, to taki punkt gastronomiczny zatrudnia zwykle wykwalifikowanego (lub nie) barmana.

Oczywiście wszystko wygląda w tym opisie pięknie i klarownie, i takie pozostaje do póki, to póty nie wtrąci się tu właściciel pragnący za wszelką cenę poczynić możliwie najwięcej oszczędności kosztem jakości serwowanych potraw i pracy zatrudnionych osób.

Praca kucharz – jak pracuje i ile zarabia kucharz?

Tak naprawdę żadne przepisy (oprócz wymogów sanepidowskich) nie regulują tego, kto może pracować jako kucharz w Polsce. Oczywistym jest fakt, że powinien być to ktoś, kto przynajmniej w minimalnym stopniu otarł się o szkołę przygotowującą go do zawodu. W praktyce jednak są to ludzie, którzy potrafią gotować. Gdzie zdobywali wiedzę i doświadczenie, nie jest tu najistotniejszą informacją dla pracodawcy – liczy się efekt!

Do obowiązku kucharza należy organizacja pracy całej kuchni, nie wspominając o oczywistym przyrządzaniu posiłków. W niektórych lokalach główny kucharz, oprócz gotowania, odpowiedzialny jest za wybór i zakup produktów oraz często też za ustalanie menu. Zdarza się w biedniejszych miejscach, że kucharz musi też posprzątać swoje stanowisko pracy i odpowiada za jego stan techniczny.

Dawniej kucharzy wynagradzano marną stawką 5 do 6 złotych za godzinę pracy netto przy umowie o dzieło! Obecnie sytuacja pracy w tym zawodzie nieco się poprawiła. Stało się tak za sprawą podniesienia płacy minimalnej i coraz większym trudnościom, przed jakimi stają pracodawcy szukający nowych kucharzy. Świadomość Polaków wzrosła i nikt nie chce już pracować na niskich stawkach, dlatego można stwierdzić, iż obecnie za jedną godzinę pracy kucharz może otrzymać wynagrodzenie od 10 do nawet 20 złotych netto.

W praktyce przekłada się to na 2 do nawet 5 tys. zł wynagrodzenia wpływającego na konto miesięcznie (w zależności od ilości poświęconego na pracę czasu i rodzaju umowy). Wciąż jednak nie są to zarobki, które mogłyby dorównać tym oferowanym kucharzom przez choćby niemieckich pracodawców, stąd częste wyjazdy doświadczonych kucharzy polskich za granicę!

Praca pomoc kuchenna – ile robi i zarabia?

Mówi się, że pomocą kuchenną zostają najczęściej praktykanci lub osoby szukające okazji do zdobycia doświadczenia w kuchni. Jeśli praca w gastronomii może mieć czarną stronę, jest to z pewnością praca jako pomoc kuchenna. Do obowiązków pomocnika kucharza należy nie tylko przygotowanie produktów i pomoc w przyrządzaniu potraw. Praca kelnera to także wszelkie brudne prace związane ze zmywaniem, sprzątaniem i byciem przysłowiowym chłopcem na posyłki. A wszystko to przy minimalnym wynagrodzeniu.

Mediana w tym zawodzie wynosi 2139 zł brutto, czyli w praktyce około 1,6 tys. zł na rękę – minimalna krajowa. Statystyki jednak wskazują, że są osoby pracujące za mniej niż minimalne wynagrodzenie obowiązujące od roku 2018. Należy też dodać, że ani praca kucharza, ani praca na stanowisku pomocnika kuchennego nie sprzyja życiu prywatnemu, gdyż często od ludzi wymaga się pracy nawet powyżej 12 godzin. Na tego typu stanowiskach bardzo często zatrudnia się imigrantów pracujących bez odpowiedniego pozwolenia urzędowego – czyli na czarno!

Praca kelner – ile zarabia i co robi kelner?

Statystycznie rzecz ujmując praca kelnera zdominowana została przez kobiety. Zaledwie 30% osób zatrudnionych w tym zawodzie to mężczyźni. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że kobiety łatwiej dogadują się z klientami i łatwiej też skłaniają ich do zakupu dodatkowych produktów. Dodatkowo praca kelnera jest zdecydowanie lżejsza niż np. pomocy kuchennej.

Do obowiązków kelnera należy głównie przyjmowanie i rozliczanie zamówień w bezpośrednim kontakcie z klientami. Po zamknięciu lokalu osoby zatrudnione na tym stanowisku zwykle muszą jeszcze salę posprzątać i zrobić bilans kasowy. Zarobki w tym zawodzie są oficjalnie tylko nieznacznie wyższe od zarobków pomocników kucharza, jednak kelnerzy liczyć mogą na napiwki, których łącznej wysokości dokładnie oszacować się nie da.

Korzystając jednak z relacji osób pracujących na tym stanowisku, należy stwierdzić, iż z napiwków można uzyskać dodatkowy dochód w wysokości od kilkunastu złotych do kwot liczonych nawet w tysiącach złotych (choć tak wysokie sumy zdarzają się rzadko) za jeden dzień obsługiwania klientów!

Zarobki w gastronomii – ile zarabia menedżer i inne osoby?

Menedżer lub inaczej – kierownik restauracji to osoba odpowiedzialna za nadzór nad osobami zatrudnionymi w danym miejscu, za wszelkie działania marketingowe (przyciąganie klientów, promocje, fan-page, kontakt z kontrahentami itp.), często też za zaopatrzenie i ofertę menu. Na tym dość odpowiedzialnym stanowisku można zarobić nieco lepiej niż oficjalne wynagrodzenie kelnera, czy kucharza. Mediana wynosi tu około 4300 zł brutto, czyli na rękę ok. 3 tys. złotych.

Właściciel dobrze prosperującej restauracji wcale nie musi zarabiać dużych pieniędzy. Często jest to ledwo kilka tysięcy złotych, ale są też tacy, którzy przyznają się do dochodów rzędu kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie. Wszystko zależy od lokalizacji punktu gastronomicznego oraz tego, jak przyjmie się on w świadomości klienteli. Najlepiej radzą sobie właściciele firm umiejscowionych w centrach dużych miast turystycznych. Te mniejsze lokale to duże ryzyko, gdyż wiele z nich, nawet tych o bardzo dobrej opinii, plajtuje z powodu niedoboru gości.

Praca w gastronomi nie jest łatwym biznesem przeznaczonym dla przypadkowych ludzi. Z pewnością trzeba kochać ten zawód i sporo o nim wiedzieć, a doświadczenie najlepiej zdobywać przez kilka lat pracując w lokalu, który prosperuje dobrze, bo samodzielny start w tej branży bez większego zaplecza finansowego, logistycznego i bez bagażu wiedzy i doświadczenia, może okazać się zwykłym samobójstwem.